От йеменското движение хуси досега не е имало отвличания на кораби,

...
От йеменското движение хуси досега не е имало отвличания на кораби,
Коментари Харесай

Хуси отвлякоха наш кораб заради Газа

От йеменското придвижване хуси досега не е имало отвличания на кораби, само че те оповестиха, че ще подхващат дейности по отношение на израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически.

Това сподели пред БНР вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, някогашен пълководец на Военноморските сили, като дефинира отвличането на кораба с хипотетично наличие на българи в екипажа като сериозен и рисков казус.

Както оповестиха международните организации, транспортен съд с българи на борда е похитен в Червено море от йеменското ислямистко въоръжено придвижване хути. Информацията беше обявена от английското издание Дейли мейл. Новината беше доказана и от телевизия Ал Джазира.

Според обявата, на борда на кораба Calaxy Leader са се качили въоръжени мъже. Той е пътувал от Корфез в Турция към Пипавав в Индия.

Корабът е автовоз, издигнат през 2002 година

В изявление на канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху се прецизира, че корабът е благосъстоятелност на английска компания, само че е с японски оператор.

Плавателният съд Galaxy Leader плава под бахамски байрак. Транспондерите му са били дейни последно – съгласно системата за морски трафик, в събота към 14 ч. българско време, когато той е плавал източно от Порт Судан.

На борда има 22 души. Освен българи, в екипажа са посочени още украинци, филипинци и мексиканци.

Пленяването на кораба става часове откакто подкрепяните от Иран хути, които водят война против държавното управление в Йемен, съобщи, че ще нападна кораби, свързани с Израел, в Червено море в отговор на реакцията на Израел на офанзивите от 7 октомври.

Израелските сили за защита удостоверяват информацията, като показват, че на борда няма израелци и кораба не е израелски. Според обявата на Дейли мейл, плавателният съд е собственост на английска компания, която отчасти е владеене на израелеца Ейбрахам Унгар.

Военноморските сили на Англия, които предоставят предизвестия на моряците в региона, считат, че отвличането е осъществено на към 150 километра (90 морски мили) от брега на йеменския пристанищен град Ходейда, покрай брега на Еритрея. Асоишейтед прес цитира представител на хутите, който разяснява, че корабът е отклонен към йеменското крайбрежие – Ходейда, само че в информациите попада и пристанищния град Салиф.

От организацията, цитират и Ейбрахам „ Рами “ Унгар, който е прочут като един от най-богатите хора в Израел, че е осведомен с случая, само че не може да разяснява, защото чака детайлности.,

Няма данни какъв брой тъкмо са българските моряци в екипажа на кораба.

Екстремисти, за които се счита, че са подкрепяни от Иран бунтовници хуси, са употребявали нахлуване с хеликоптер, с цел да завладяват кораба, съобщи NBC.

Според информацията към 13.00 ч. в  неделя локално време хеликоптерът e кръжал над  кораба, а няколко въоръжени са се спуснали на палубата.

Атаката край крайбрежията на Йемен идва единствено дни откакто хусите пускат надписи на иврит, арабски и британски, които гласят: „ Ще потопим вашите кораби “. Графиката демонстрира пламнал израелски търговски транспортен съд.

Не е елементарно да се превземе транспортен съд с такива размери, безапелационен е експертът. Той изрази съмнение, че най-вероятно е бил употребен вертолет, а действието е планувано точно и авансово и не е инцидентно.

„ Това е автовоз, голям транспортен съд, към 190 метра, 32 метра необятен, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал около крайбрежията на Йемен. “

Бойците хуси не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп, означи вицеадмирал Манушев.

По думите му това е „ извънредно рисков казус “, който пренася спора от Ивицата Газа в морските пространства.

Трябва да се работи за сигурността на екипажа и да се сътвори спешен щаб. Само Министерство на външните работи няма да може да се оправи с казуса, тъй като посолството ни там не работи, разяснява Пламен Манушев в предаването „ Преди всички “.

В Йемен има над 6000 души, приключили в България и тези контакти следва да се издирят. В Йемен имат извънредно позитивно отношение към българите, акцентира специалистът.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР